23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

Dünyanın sayılı kanyon gezisi olan Mut Kestel Kanyonu gezisi başladı
   

Türkiye’nin ve dünyanın sayılı kanyonlarından olan ve geçmesi en zor parkurlardan Kestel Kanyonu’nun doğu koluna Bursa Kanyon ve Doğa Sporları Derneği ekiplerince girildi.

 
   

Bursa Kanyon ekibinin kanyon geçişi öncesi, ulaşım, barınma, konaklama ve gıda ihtiyaçları konusunda destekleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce bilgilendirme toplantısı yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Koordinasyon Merkezinde yapılan toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mut Belediye Meclis Üyesi Selahattin Arslan, Koordinasyon Merkezi Müdürü Ferruh Baş, kanyon sporcularından Bukay İnce katıldı.


Kanyon hakkında bilgi veren Mut Belediye Meclis Üyesi Selahattin Arslan, “Mut kanyon açısından sayılı yerlerden biri. Mut’un kanyon açısından, doğal zenginlikler açısından Türkiye’nin sayılı bölgelerinden biri. Şu an bizim en çok önemsediğimiz Kestel Kanyonları. Kestel Kanyonları bir Batı Kanyon, diğeri de Doğu Kanyon olarak geçiyor. Ancak Doğu Kanyonu geçiş zorlukları açısından Dünyada sayılı birkaç kanyondan biri. İçeride 87 metreyi bulan yüksekliğinde düşüş alanı olan şelale var. Tahmini 1112 km. civarında bir parkur oluşturuyor” dedi.


Doğu Kestel’i Bursa Kanyon ekibinin geçeceğini söyleyen Arslan, şunları söyledi, “Bursa Kanyon ekibi profesyonel ekip arkadaşları ve Mutlu hemşehrimiz Bukay İnce de kendisi doğa sporlarıyla ilgileniyor. Profesyonel bir sporcu olarak bu ekibe eşlik edecek. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Vahap Seçer Başkanımızla bunu paylaştık. Bu sporun veya bu geçişin kamuoyuyla bilgilendirme açısından Büyükşehir olarak biz finansörlüğünü yapacağız ve bölgemizi tanıtacağız. Bu konu Türkiye kamuoyu olduğu kadar belki Dünya kamuoyuyla daha büyük önem arz ediyor. Bunu kamuoyuna duyurmak, bilgilendirmek açısından böyle bir görev üstlendik. Sanıyorum bu geçiş sağlandıktan sonra, geçiş esnasında içerisinin kayıtları çekimlerde yapılacak, buradaki doğal güzellikleri belirten, daha sonra buradaki doğal güzellikler bir broşür haline getirilerek kamuoyuna yansıtılacak, servis yapılacak.”


Mut’un doğa turizmi açısından sadece bu iki kanyonla sınırlı olmadığını belirten Arslan, “Mut’ta en az 810 tane parkur olarak bu kadar zorlayıcı olmasa bile doğanın son derece bakir olduğu çok değerli ama yöre halkının dışında, il bazında bile yeterince tanınmayan parkurlarımız kanyonlarımız var. Bunun hepsini zaman içerisinde hem kamuoyuna bilgilendireceğiz hem de bu en zorlusu, Dünya literatürüne geçebilecek bir parkura sahip Doğu Kestel Kanyonu’nu kamuoyuna bilgilendirme açısından böyle bir düzenleme içerisindeyiz” şeklinde konuştu.


Kanyon sporunun Türkiye’de yeni gelişen bir spor olduğunu kaydeden Bukay İnce ise, “Kestel benim bildiğim bir alandı zaten. Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra, biz de geçelim dedik. Mut’un kayısısı var, zeytini var. Benim kişisel görüşüm bunlardan çok daha önemli olan bir değer. Doğal bir kanyonu var. Kanyonun Mut’un değerleri içerisinde bilinir olması için Başkanımla temasa geçtim. 7 kişiyle kanyonu geçeceğiz" dedi.


İlçeye gelen Kanyon Bursa ekibi, Doğu Kestel Kanyonu geçişi için, başlangıç noktası olan Mut’un Söğüt Özü Yaylası’ndaki tarihi köprüye ulaştı. Kanyon girişi öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan Kanyon Bursa ekibinden Erkan Hubup, “Bugün Mersin’in Mut ilçesindeyiz. Kestel Kanyonu’nu geçmek için buraya geldik. Kestel Kanyonu Türkiye’de çok önemli kanyonlardan birisi. Kanyon sporu ve sportif kanyon geçişi için zirve noktalardan birisi sayabiliriz” diye konuştu.
Kestel Kanyonu’nun doğu ve batı olmak üzere ayrı kolu olduğunu, kendilerinin doğu kolunun geçişini yapacaklarını söyleyen Hubup, “Her iki kolun geçişi de kendine özel güzellikler barındıran, Dünyadaki kanyon sporu yapan sporcuların ilgisini ve dikkatini çeken kanyonlardan, bu iki kanyon. Özellikle kanyon sporuna uygun aksiyon derecesinin daha yüksek olması sebebiyle öncelikle doğu kolunu geçmek istedik” dedi.


4 veya 5 gün sonra kanyondan çıkmayı planladıklarını belirten Hubup, şöyle devam etti:
“Kanyon sporu anlık olarak duruma göre pozisyon almamızı gerektiren bir spor. Karşımıza ne çıkacağını bilmiyoruz. Kanyonlar değişken mekanlardır. Sürekli kanyonun içi değişir; selle, yağmurla, erozyonla. Karşımıza ne çıkacağını bilmediğimiz için, yaklaşık biz 5 günlük bir süre koyduk. Bu süre içinde kanyondan çıkmayı planlıyoruz. Ben Mut’a ve Mersin’e ilk kez geldim ama şu anda gördüğüm manzara, bu arkamda uzanan kanyonun yapısı insanı gerçekten büyülüyor. Bence Dünyadaki birçok kanyon sporcusunun gelip görmesi gereken bir yer. Dünyada kanyon sporu gittikçe yaygınlaşan bir spor. Kanyon sporu ülkemizde de hızla gelişiyor. Biz en son kurulan derneklerden birisiyiz. Bursa Kanyon ve Doğa Sporları Derneği olarak bugün Mut’ta yaşayan Bukay abimizin önerisiyle bu kanyona girmeyi planladık. Umarım başarıyla tamamlarız. Mersin’in bu güzel doğa parçasını, Mut’un bu güzel doğa parçasını buradan çıktıktan sonra kamuoyuna ve arkadaşlarımızla paylaşma şansımız olur. İçeride yaşadığımız tecrübeler bizim için çok önemli. Bu tecrübelerimizi yazarak ya da basın yoluyla insanlara duyurma şansımız olur ve Dünya böyle bir kanyon olduğunu bir kez daha duymuş olur çünkü bu kanyon keşfi, her iki kolun keşfi de 2006 ve 2018 yılında yapıldı. Bu kanyonların keşifleri. Türkiye’deki önemli kanyon gruplarından Anadolu Kanyonun keşiflerini yaptı. Onların emeğinin devamı olarak da, bizde bugün buradayız. Onların yaptıkları keşfin izinden kanyonu görmeye ve kanyonun güzelliklerini yaşamaya geldik." Yapılan açıklamaların ardından, Kanyon Bursa ekibi, Doğu Kestel Kanyonu’nu geçmek için Söğüt Özü Köprüsü’nün altından geçişe başladı. Kanyon geçişinin bugün Mut’un Yıldız Mahallesi’nden çıkılarak tamamlanması bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

kaynak:iha

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA