23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

Perakendecilerden market poşetine zam talebi
   

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) 25 kuruştan satılan alışveriş poşetinin 75 kuruşa çıkarılması talebinde bulundu. Federasyon ayrıca, son dönemde gündemde olan zincir market tartışmalarına yönelik de açıklamalar yaptı.

 
   

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) 25 kuruştan satılan alışveriş poşeti fiyatının 75 kuruşa yükseltilmesi talebinde bulundu.

 

Sozcu.com.tr’ye konuşan TPF Başkanı Ömer Düzgün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kendilerinden görüş istediğini, çevre kirliliğini önlemek amacıyla da böyle bir talepte bulunduklarını anlattı.

 

‘ÇÖP POŞETİ OLARAK KULLANILIYOR’

“Tüketiciler bir poşete sığabilecek ürünü üç poşete koyabiliyor” diyen Düzgün, “Neden, çünkü ucuz. Raftaki çöp poşetleri pahalı olduğu için market poşeti daha sonra evde çöp torbası olarak kullanılmaya başlandı” diye konuştu.

Düzgün ayrıca, vatandaşa 25 kuruştan satılan market poşeti için devlete 29 kuruş ödediklerini, bir poşetin maliyetinin ortalama 55-60 kuruştan başlayıp 1 TL’ye kadar çıkabildiği bilgisini verdi.

ZİNCİR MARKET AÇIKLAMASI

Öte yandan Düzgün, son günlerde gündemde olan zincir market tartışmasına yönelik de açıklamalarda bulundu:

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Düzgün, “Zincir marketlerin tekelleşmesine acil önlem alınmalı” dedi.

Düzgün, discount marketlerin gıda perakendesinde yüzde 79 olan sektör payının yüzde 81’e ulaşmasının beklendiğini belirterek, “Discount marketler tekelleşme yolunda hızla ilerliyor. Bu gidişata Perakende Yasası ile ivedi önlem alınmalı” ifadelerini kullandı.

‘REKABET KALMADI, TEKELLEŞME VAR’

Düzgün, Perakende Yasası’nda var olan eksik ayaklar nedeniyle rekabetin kalmadığını, sektörde bir tekelleşme olduğunu ve yerel işletmeciler ile esnafın zor bir duruma sürüklendiğine dikkat çekti.

Yaklaşık 10 yıldır Perakende Yasası’ndaki eksikliklere ve alınması gereken önlemlere yönelik önerilerini paylaştıklarını aktaran Düzgün, şöyle dedi:

“2015’ten itibaren discount marketlerdeki mağaza açılışlarının tekelleşmeye doğru gittiğine işaret ettik. Son 10 yılda mağaza sayısı yüzde 395 artışla 42 bin adede ulaştı. 128 bin bakkal, 5 bin 600 akaryakıt istasyonundaki marketler, 27 bin büfe ve diğer noktaları eklediğimizde müthiş bir mağaza enflasyonu ile karşı karşıyayız.

Türkiye’de 400-500 kişiye bir market düşerken, Avrupa’da bu rakam 3-3 bin 500 olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde 13 binin üzerinde yeni market açılması bekleniyor. Bugün gıda perakendesindeki sektör payı yüzde 79 olan discount marketlerin (zincir) payının yüzde 81’e ulaşması öngörülüyor. Discount marketler tekelleşme yolunda hızla ilerliyor. Bu gidişata Perakende Yasası ile ivedi önlem alınmalı.”

‘İŞLETMELERE DE TÜKETİCİYE DE ZARAR VERECEK’

Düzgün, yerel zincirlerin rekabete karşı olmadığını, yerel üretici ve yerel perakendecinin gıda sektörünün sigortası ve teminatı olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bizler tek bir mağazamızda 3-5 değil, 20-25 hemşerimize istihdam sağlıyoruz. Toplam 5 bin mağazamızda istihdam sayımız 100 bini aştı. Mağaza açılışlarının bu şekilde devam etmesi demek, önümüzdeki süreçte alt alta, yan yana, üst üste market açılışları devam edecek demek. Bu durum, gidişat, sadece gıda perakendesindeki işletmecilere değil, üreticiye de tüketiciye de zarar verecek.”

ZAM AÇIKLAMASI: BİZLER ZİNCİRİN SON HALKASIYIZ

Düzgün, fiyat artışlarına değinerek, “Biz zincirin son halkasıyız. Üreticiden aldığımız ürünü vatandaşımız ile buluşturuyoruz. Bizden kaynaklı olmayan fiyat artışları konusunda son 2 yıldır hiç olmadığı kadar müşterilerimiz ile karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.

Zincir marketlere karşı zaten haksız fiyat artışı yapamayacaklarını belirten Düzgün, yerel marketlerde en az 5 bin çeşit ürünün yer aldığını, farklı markalara ait aynı ürünü bulmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Düzgün, Perakende Yasası ile zincir marketlerde “private label” ürünlere alternatif olarak farklı markalara ait 2-3 ürünün yer alması gerektiği çağrısında bulundu.

‘SİYASETİ HEDEF ALAN AÇIKLAMALARI KABUL ETMİYORUZ’

TPF Yönetim Kurulu Başkanı Düzgün, siyaseti ve devleti hedef alan açıklamaları asla kabul etmediklerini ve etmeyeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Sergilenen tavır, bizleri ve vatandaşlarımızı üzmüş, rencide etmiştir. Bizler vatandaşımızın alım gücünü artıracak önlemleri, sektörümüzün sorunları, ülkemize sağlayacağımız katma değerlere odaklanmalı, projeleri hayata geçirmeliyiz.

Bugün olduğu gibi gelecekte de bu denli açıklamaların karşısında olacağız. Yerel zincirler olarak her zaman devletimizin, milletimizin yanındayız. Sektörümüzdeki sorunlara birlikte çözüm bulmak için hazırız.”

 

 

 

 

 

kaynak:sözcü

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA