23:19  ULUSAL UMKE HAFTASı KUTLANıYOR  23:18  BAŞKAN ÖZYIĞIT, ŞAMPIYON SPORCULARLA BULUŞTU  22:40  SAHNE KADıN GAZETECILERIN  22:36  YENIŞEHIR BELEDIYESININ İNGILIZCE KURSU BAŞLADı  22:32  BÜYÜKŞEHIR’DEN KıRSAL MAHALLERE ŞENLIK COŞKUSU  22:30  AKDENİZ BELEDİYESİ GELECEK 5 YILIN ROTASINI BELİRLİYOR  22:28  TALAT DINÇER, “ÜLKEMIZ GENELINDE TOPLAM KAÇ TANE ENGELLI VATANDAŞıMıZ IŞSIZDIR?”  13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU 

Derneklerden çağrı: Kayyum yasasını iptal edin
   

Mersin Sivil Toplum Örgütleri İnisiyatifi, derneklerin tek bir imza ile kapatılmasına olanak veren yasanın değiştirilmesi çağrısında bulundu. Sivil toplum örgütlerinin ortak açıklamasında “Bu kanun; başta insan hakları dernekleri olmak üzere; kadın hakları, mülteci hakları, engelli hakları, çocuk-gençlik hakları ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıfların tek bir imza ile kapatılabilmesinin yolunu açmıştır” denildi.

 
   

Mersin Sivil Toplum Örgütleri İnisiyatifi, kamuoyunda ‘kayyum yasası’ olarak da bilinen bir yasa değişikliği ile derneklerin kapatılmasının kolaylaştırılmasına tepki gösterdi ve bu uygulamadan dönülmesi çağrısı yaptı.
Mersin’den çok sayıda derneğin katıldığı Mersin Sivil Toplum Örgütleri İnisiyatifinin açıklamasında “Derneklere kayyum yasasına hayır” yazılı pankart açıldı. İnisiyatif adına hazırlanan açıklamayı Mersin Haçova Kültür Derneği Başkanı Aziz Durdu okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“27.12.2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun içeriğinde Dernekler Kanunu, Yardım Toplama Kanunu gibi pek çok kanunda önemli değişiklikler yapıldı. Tüm itirazlara rağmen 31 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunun yapılacak başvuruyla Anayasa Mahkemesi tarafından derhal iptal edileceğine inanmak istiyoruz. 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nda yapılan değişiklikle AKP iktidarı sivil toplum örgütlerini baskı altına almak, muhalif sesleri kısmak istiyor. Bu yasaya göre İçişleri Bakanı “terör suçları”, uyuşturucu suçları ve mal varlığı aklama suçlarından haklarında soruşturma başlatılan kişileri ve görev yaptığı kurulları görevden alabilecek veya geçici olarak görevden uzaklaştırabilecek. Derneklerin yönetimlerine kayyum atanabilecek, bu da yeterli görülmezse İçişleri Bakanı bir derneği geçici olarak faaliyetten alıkoyabilecek. Örgütlenme özgürlüğüne ağır bir darbe olan bu yasa, sivil toplum örgütlerini çalışamaz duruma getirecektir. Bu dönemde böyle bir yasa çıkarmanın temel mantığı; en temel hak taleplerinin bile terörizm ile damgalandığı, kadın ve LGBTi+ların, sivil toplum örgütlerinin baskı altında olduğu, gazetecilerin, siyasetçilerin, seçilmişlerin bile düşüncelerinden dolay tutuklandığı, kadın örgütlerinin, yerel yönetimlerin, üniversitelerin bile kayyumla baskı altına alındığı, mevcut anayasal hakların bile yok sayıldığı bir dönemde tamamen sivil toplumu daha fazla baskı altına almayı ve susturmayı hedeflemektedir. Kadınların, gençlerin, çocukların, yaşlıların, LGBTi+ların, farklı dillerin, halkların, dinlerin, engellilerin, özetle bu ülkede yaşayan sesini duyurmak, sözünü söylemek isteyenlerin, sorunlarına barışçıl ve demokratik yollardan çözüm arayanların örgütlenmelerinin önü kesilmek istenmektedir.
Zaten son derece kısıtlayıcı ve yasaklayıcı hükümler içeren Yardım Toplama Kanunu’nun, yardım yapmayı da düzenleyecek biçimde genişletilmesi ve cezalarının orantısız biçimde artırılması da zaten zor koşullarda faaliyet yürütmeye çalışan sivil toplum örgütlerini ekonomik olarak da zorlayarak baskı altına almaya çalışmaktır. Bu yasa ile idareye örgütlenme özgürlüğünü keyfince kısıtlayabileceği ölçüsüz bir yetki alanı tanınmış oldu.

Bu kanuna göre yargı hükmü gerekmeksizin sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri durdurulabilecek ve sivil toplum örgütleri kapatılabilecek. Yani kolluk kuvvetinin hazırlayacağı bir fezleke ile derneklere soruşturma açılabilecek. Soruşturma aşaması sürerken, yargı kararı kesinleşmemişken derneklerin faaliyetleri durdurulabilecek ve dernekler kapatılabilecek. Bu özellikle muhalif konumdaki hak ve özgürlük savunuculuğu yapan sivil toplum örgütleri üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılacaktır. Bu kanun hazırlanırken hiçbir sivil toplum örgütünün görüşü alınmamıştır. Bu yasa mecliste görüşülürken 520 sivil toplum örgütü ortak deklarasyon yayınlamış ve bu kanundan vazgeçilmesi gerektiğinin, bu kanunun sivil toplumun sesini kısmaya yönelik olduğunun altını çizmiştir.


Bu kanun; başta insan hakları dernekleri olmak üzere; kadın hakları, mülteci hakları, engelli hakları, çocuk-gençlik hakları ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıfları, çeşitli hukuk dernekleri, sosyal mücadele yürüten dernekler ile sosyal yardım için fon kaynakları kullanan dernekleri, hemşeri dernekleri, spor kulüpleri, farklı inanç gruplarının dernek ve vakıflarının tümünün tek bir imza ile kapatılabilmesinin yolunu açmıştır. , bu konuda açılacak idari davalar yıllarca süreceği için pratikte “hızlı kapatma” yasası hayata geçirilmiş oldu. Böylesine hayati bir konuda toplumsal uzlaşı olmaksızın bu kanun çıkarılmıştır. Bu yasadan sonra birçok sivil toplum örgütü bir açıklama yapmadan önce iki kere düşünmek zorunda kalacak. Bu sadece muhalif örgütlerle de sınırlı değil. Mahalle güzelleştirme dernekleri bile hangi belediyeye karşı açıklama yaptığını düşünerek hareket etmek zorunda kalacak.” Meslek odalarından, barolardan sonra sıra sivil toplum örgütlerine geldi. Bugün bir insanın hakkında ‘terör’ soruşturması açılması için muhalif olması yeterli. Bir ülkenin çağdaş, demokratik bir ülke olmasında sivil toplum örgütleri çok önemli mihenk taşlarıdır. Sivil toplum kuruluşları bağımsız olmalıdır, kapatılma ya da kayyum atanma korkusu olmadan çalışmalarını sürdürmelidir. Sivil toplum örgütleri kamu yararına çalışan gönüllü kuruluşlardır ve desteklenmeleri gerekir. Bir ülke sivil sesler olmadığı sürece gelişemez, ilerleyemez. Bir toplum; ancak bütün renkleri, bütün farklılıkları özgürce kendini ifade edebildiğinde, örgütlenebildiğinde barışı ve demokrasiyi tesis edebilir.- Biz Mersin Sivil Toplum Örgütleri olarak buradan bir kez daha mecliste grubu bulunan bütün siyasi partilere sesleniyoruz. Sivil toplum örgütler toplumun nefesidir ve bu nefesleri kesilmesin diyoruz. Acilen bu yasanın iptal edilmesini istiyoruz.

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA