Sokak sanatçılarının yaşadıkları zorlukları eğlenceli bir dille anlatmak için yola çıkan fotoğraf sanatçısı Ali Osman Abalı’nın hazırladığı ‘Mersin Sokak Müzisyenleri’ belgeseli ile Türkiye’deki alternatif sanat anlayışının mozaik kenti olan Mersin’de kişileri görünür kılıyor. 20 dakikalık olan belgeselde Mersin sokaklarında müzik yapan sanatçıları bir araya getirdiğini belirten Abalı, “Amacım,belgesel ile Türkiye’deki alternatif sanat anlayışının mozaik kenti olan Mersin’de kişileri görünür kılmaktı. Çünkü Mersin kozmopolit bir yer. Kürt, Arap, Laz, Çerkes gibi çok halk var. Sokaklarda; Ermenice ve Arapça ezgiler duyabilirsiniz. Bunları görünür kılmak adına projeyi yaptık” diyor.
Ali Osman Abalı'nın yönetmenliğini yaptığı Mersin Sokak Müzisyenleri Belgeseli sokakta sanat yaparak kendini ifade etmek isteyen kültürlere kucak açıyor. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Abalı “20 dakikalık olan belgeselde, Kültür sanat bakımından Türkiye’nin mozaik kentlerinden biri olan Mersin, Kilikya döneminden bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Diller bakımından oldukça zengin olan kent, sokakta sanat yaparak kendini ifade etmek isteyen kültürlere kucak açıyor. Sokak müzisyenlerini konu aldığımız belgeselimiz kentimize ve sokak sanatçılarına bir de bizim penceremizden bakın demeye çalıştık” dedi.
2017 yılında çekimlerine başlayıp 2018 yılında tamamlanan belgesel çeşitli özel gösterimlerde izleyici ile buluştu. Belgeselde yer alan grupların büyük bir çoğunluğunun pandemi ve başka sorunlar yüzünden sokakta müzik yapmayı bıraktığına dikkat çeken Abalı şöyle konuştu: “ Belgeselimizle müziğe ilgili gençlerin Mersin’de sokak müziği adına neler yapılmış geçmişte Mersin’de hangi müzik grupları varmış. Sokakta sanat yapma amaçları nelerdir, sokak sanatının zorluklarını ve keyifli yanlarını Mersin’in sembolik sokaklarında gerçekleştirdiğimiz performans çekimleriyle birleştirerek Mersin’in çok sesliliğini belge altında toparladık.”
kaynak:mersin imece haber