13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

TMMOB uyardı: Sadece Davultepe’de değil, Bekirde’de de narenciye alanları tehdit altında
   

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri, Davultepe’deki narenciye alanlarının, sanayi sitesi projesi için heba edilmesine karşı çıktı. Meslek odalarının açıklamasında, Davultepe’nin yanı sıra Bekirde’deki verimli tarım alanlarının da yapılaşma riski altında olduğu vurgulandı ve imar planlarında değişikliğe gidilmesi talebi dile getirildi.

 
   

Davultepe’de 360 dönümlük narenciye alanının sanayi sitesi projesi için yapılaşmaya açılmasını öngören imar planı düzenlenmelerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri de karşı çıktı.

Güney gazetesinden Abidin Yağmur’un haberine göre, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi önünde yapılan basın açıklamasında TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “Temel prensibimiz tarım alanlarının korunması, sağlıklı, sürdürülebilir kentler yaratılmasıdır. Sadece Davultepe’de değil Bekirde’de de narenciye alanlarının korunması gerekiyor” dedi. Davultepe’deki tarım alanlarının imara açılması sürecini takip eden isimlerden biri olan Şehir Plancıları Odası Temsilcisi Uğur İnce de,  “Bu konu 2018 yılından beri gündemimizde. Çekincelerimizi yazılı olarak ilgili kurumlara ilettik. 2021 yılına geldiğimizde kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu gördük” dedi.

ŞEHİR PLANCILARI BEKİRDE’YE DİKKAT ÇEKTİ

Kapatılan Davultepe Belediyesi’nin 2002 yılında tarım alanlarını konut alanları için imara açmaya çalıştığını hatırlatan İnce, “Mezitli Belediyesi’ne bağlandıktan sonra 25 binlik plan yapılıyor ve bu bölge tamamen tarım alanı olarak işaretleniyor. 2013 yılına kadar bu bölge tamamen tarım alanı. 2013 yılında nükleer santral için alelacele Çevre Düzeni Planı hazırlandı. Bu planda geçmişe dönük imar hakları verildi. 2017 yılında Çevre Düzeni Planı yeniden yapıldı ve bu bölge Organize Tarım Bölgesi ilan edildi. 2019 yılında Mezitli Küçük Sanayi Sitesi’nin taşınması gündeme geldi. Kooperatif iki üç tane girişimde bulunuldu. Bunların hepsi tarım alanıydı. Daha sonra Organize Tarım Bölgelerinin bir kısmında sanayi alanı verilmesi gündeme geldi.  Buranın 6-7 katı büyüklüğünde narenciye alanları Bekirde’de depolama alanı olarak işaretlendi. Bu da yanlış bir karardır” dedi.

ÇMO: TOPRAĞA VE SUYA ZARAR VERMEDEN YAPILMALI

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can da “Küçük ve büyük sanayi siteleri yerleri belirlenirken kentteki tüm aktörlerin sürece katılması ve çevreye, toprağa, suya zarar vermeyecek şekilde sanayi tesislerinin yapılması gerekir. Mersin’de 4800 civarında sanayi esnafı var ve bunların yüzde 80’i cadde ve sokaklarda, apartman altlarında. Bunların sanayi sitelerine taşınması çevreye, toprağa, suya zarar vermeyecek şekilde, tarım dışı bölgelerde yapılması son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

ZMO: TOPRAKLARI GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMALIYIZ

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim de, “Bu tür çalışmalar yapılırken yerel yöneticilerin meslek odalarının görüşünü alması hayati önemdedir. Bina yıkıldı mı yenisini yaparsınız. Ama tarım toprakları elden çıktı mı bir daha yenisini getiremezsiniz. Tarımın vazgeçilmesi olan topraklarımızı gözümüz gibi korumalıyız” dedi.

RAPORDA NELER VAR?

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Davultepe özelinde, Mersin’deki tarım alanlarının yapılaşmaya açılması sorununa ilişkin bir rapor yayınladı. Raporun sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi: “Kentimiz bir tarım kentidir ve 1 cm kalınlığında toprağın oluşumu yüzyılları alabiliyorsa üzerinde tarımsal faaliyet yapılan 1. Sınıf ve 2. Sınıf mutlak tarım arazileri her ne şart altında olursa olsun kesinlikle yapılaşmaya açılmamalıdır. Rapora konu Davultepe bölgesi dışında Özellikle Bekirde bölgesinde yer alan 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında lojistik bölge ve depolama alanı işaretli üzerinde narenciye bahçelerinin bulunduğu alanlar imar planlama sınırından çıkartılmalı ve tarım arazileri korunmalıdır. Mezitli ilçesinde kurulması düşünülen küçük sanayi sitesi Mezitli ilçesi için vazgeçilmez bir yatırım ise mevcutta kullanılan sanayi sitesi göz önüne alınarak önerilecek alan büyüklüğünün gerçek anlamda ilçeye hizmet edecek ileriki süreçte özellikle tarım alanlarını tehdit edebilecek nüfus yükünü bölgeye getirmeyecek şekilde planlanmalıdır.

Ayrıca imar planlarında Organize Tarım Bölgesi olarak planlanan bölgenin ilerde yapılaşma riskini azaltmak için mevcut yapılaşma hakkı olan Emsal: 0,40 yapılaşma hakkının Emsal: 0,20 ve minimum parsel büyüklüğü 5000 metrekare olacak şekilde değiştirilerek hem bölgedeki insanların depolama ve paketleme tesisi ihtiyaçlarının karşılanması hem de tarım arazilerinin korunması sağlanmalıdır. Kentimizde şu anki mevcut planlarda yer alan ve üzerinde 1. sınıf dikili tarım alanlarının bulunduğu lojistik bölgeler, depolama alanları ve küçük sanayi siteleri ve hatta kent merkezinde kalan ve gelecekte kentsel kullanım alanları içerisinde yer alan hurdacılar sitesi, eski sanayi sitesi ve benzer alanların kent dışarısında ulaşım bağlantıları güçlü ve alanlara taşınmasının zemini hazırlanmalıdır. TMMOB Mersin İl koordinasyon kurulu olarak İlçelerde yapılması düşünülen 50-80 ha ve üzeri sanayi alanları, depolama alanları, lojistik bölge vb. Büyük alan kullanımı gerektiren sanayi amaçlı yerleşimlerin mevcut durumda; 1/100000 ölçekli çevre düzeni planında ve 1/5000 ölçekli Nazım imar planında Şehir Hastanesi ile otoyol arasında kuzey kısımda kalan mevcut durumda kentsel yerleşik alan içerisinde bulunan ancak daha önceki iptal edilen çevre düzeni planlarında sanayi koridoru olarak planlanmış ve 2017 yılında Tarım Ve Orman Bakanlığı Toprak Reformu Genel Müdürlüğü tarafından verilen tarım dışı kullanım kararı ile tarımsal bütünlüğü bozulmuş tarım arazilerinin bulunduğu alanda yer alan bölgede planlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Söz konusu bölge gerek otoyol ulaşım bağlantısı ile gerek toprak yapısı ile hem otoyol hem de 151. Cadde ile bağlantılı konumda olan alanlara kentimizin büyük alan kullanımı gerektiren ve sanayi faaliyetlerinin çağdaş düzeyde yapılabileceği sanayi siteleri, lojistik bölgeler ve kısmen depolama alanlarının bu bölgede planlanması gerektiğini düşünmekteyiz.”

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA