22:02  ITOROSLAR BELEDİYESİ’NDEN ÇOCUKLARA TATİL HEDİYEDİ  22:01  CHP’LI ÖZDEMIR: 11 İLDE ÇOCUK İZLEM MERKEZI YOK, ÇOCUKLAR İKINCIL TRAVMAYA AÇıK  19:02  MEZİTLİ BELEDİYESİ’DEN YAYLALARDA HİZMET SÖZÜ  19:01  BAŞKAN YILDIZ, AKDENİZ ULUSLARARASI TEKSTİL FUARI’NDA  19:01  YENIŞEHIR’DE SERTIFIKA TÖRENI  01:31  MERSIN CHP’DEN KESK’E DESTEK  00:31  DUDU İREM TOROS’YAN HUZUREVİNE ZİYARET  18:47  VALİ TOROS, TARSUS OSB TOPLANTISINDA  18:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADIN MOBİLYA USTALARI  20:52  CHP’DEN BURS TEPKISI  20:51  EMEKLILER KARARLı  21:12  TOROSLAR’DA KURTULUŞ KUPASI COŞKUSU  21:11  VALİ TOROS’TAN OKUL MÜDÜRÜ KARA’YA ZİYARET  21:11  BAŞKAN TUNCER’DEN10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI  21:10  BAŞKAN SEÇER’DEN MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ’NE ZİYARET  23:19  ULUSAL UMKE HAFTASı KUTLANıYOR  23:18  BAŞKAN ÖZYIĞIT, ŞAMPIYON SPORCULARLA BULUŞTU  22:40  SAHNE KADıN GAZETECILERIN  22:36  YENIŞEHIR BELEDIYESININ İNGILIZCE KURSU BAŞLADı  22:32  BÜYÜKŞEHIR’DEN KıRSAL MAHALLERE ŞENLIK COŞKUSU 

Portakal ağaçları arasında yükselen 2 bin 700 yıllık tarih
   

MERSİN’de tek parça kaya kütlesi oyularak oluşturulan şimdilerde portakal ağaçları arasında kalan 2 bin 700 yıllık anıt, görkemini koruyor. 9 metre yüksekliğindeki anıtın, milattan önce 7’nci yüzyılda Yunanları yenen Asur Kralı Sanherip´in zafer anıtı olduğu üzerinde duruluyor.

 
   

Kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki merkez Akdeniz ilçesine bağlı Dikilitaş (Bekirde) Mahallesi'nde portakal ağaçlarının arasında yükselen dikilitaş, görkemini koruyor. Kaya kütlesinden oyulan tek parça taşın, milattan önce 7'nci yüzyılda Yunanları yenen Asur Kralı Sanherip´in zafer anıtı olduğu değerlendiriliyor. Halk arasındaki bir rivayete göre ise antik dönemde Tarsuslu bir ailenin kızı, Silifkeli bir ailenin oğluyla evlenmiş. Ancak bir süre sonra gelinin ağabeyi ölmüş, haberi vermek üzere Tarsus'a doğru yola çıkan baba bu noktada dünürüyle karşılaşmış ve karşılaştığı noktaya dikilitaşı dikiyor. Eserlerinde anıt hakkında bilgiler veren antik dönemin ünlü yazarlarından Strabon, anıtın üzerinde bir kitabe olduğundan bahsediyor. Ancak yıllar içinde anıt üzerindeki kitabe kaybolmuş durumda.


'KAYA KÜTLESİ OYULARAK ANIT ŞEKLİ VERİLMİŞ'
Anıtı inceleyen Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, "Bu dikilitaş başka yerden getirildiği gibi bir izlenim oluşturuyor ancak böyle bir durum söz konusu değil. Bu anıt mevcut bir ana kaya kütlesinin yontularak bu forma sokularak elde edilmiş. Anıtın tarihi ile ilgili elimizde net bir arkeolojik veri yok. Hangi kültürle bağlantılı olduğu da bilinmiyor. Anıtın antik yazarlar tarafından aktarılan bir öyküsü var. Yazarlar bize bu bölgede bir Anchiale kentinden söz ederler ve kentin içerisinde de Anakyndaraxes oğlu Sardanapalus'un parmakları şıklatır vaziyette bir heykelinin bulunduğundan söz ederler. Asurlulardan kalma bir anıtla karşı karşıya kaldığımız tahmin edilebilir" dedi.


TURİZME KAZANDIRILMASI HEDEFLENİYOR
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da, "Pompeipolis'ten başlayarak Tarsus'a uzanan bir Roma Yolu var. Bu yolun üzerinde de antik kentler ve bulgular var. Bunlardan bir tanesi de bu bölge. Hikayeye göre, Asur Kralı Sanherip Yunanlıları burada yeniyor ve bir zafer anıtı dikiyor. Bu bölgede kaya mezarlar ve antik kentler de var ama çoğu özel mülk. Buraya sahip çıkmak için kültür müdürlüğü ile görüştük.  Buraların turizme kazandırılması için çalışmalar yapacağız" dedi. Bilim insanlarının dikilitaşla ilgili inceleme çalışmaları devam ediyor.

 

 

kaynak:dha

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2026 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA